REFRACCIÓ
La refracció és el fenomen que es produeix quan la llum insereix sobre un material i una part o el total d’aquesta llum travessa el material.
Quan un feix de llum viatja a través d’ell, pot seguir una sola direcció, segons la Llei de la refracció (també anomenada llei de Snell), però canviant la seva direcció, o pot seguir varies direccions si la superfície és rugosa (donant lloc a un medi “translúcid”). Per tant, es distingeixen dos tipus de refracció: la refracció especular (quan la superfície està perfectament polida) i la refracció difusa (quan la superfície és rugosa).
En els dos casos, però, la llum segueix la Llei de la refracció ja que un feix de llum està format per molts rajos i, en una superfície rugosa, cada raig insereix sobre una part diferent de la superfície i, per tant, amb diferent inclinació, fent que els rajos d'un mateix feix es separin en diferents direccions.

Refracció especular
Refracció difusa



Llei de la refracció
Quan la llum incideix sobre una superfície de separació entre dos medis transparents, la llum que es propaga en el segon medi varia la seva direcció seguint la relació n · sin î = n’ · sin , on n i n’ són els índex de refracció del primer i el segon medi, respectivament; î és l’angle d’incidència, i és l’angle de refracció, o angle que forma el raig refractat amb la normal.
Si la llum passa d’un medi d’índex menor a un altre de major (n < n’), com per exemple d’aire a aigua, la seva trajectòria s’apropa a la normal. En canvi, si la llum passa d’un medi de major índex a un de menor (n>n’), d’aigua a aire, la seva trajectòria s’allunya de la normal. En aquesta situació es pot donar la reflexió total (tot el raig de llum es reflecteix).




Aplicacions pràctiques

Les lents poden ser:
-
CONVERGENTS: si reuneixen o concentren els rajos lluminosos. Aquestes són més estretes dels extrems que del cente.
-
DIVERGENTS: si separen els rajos de llum. Aquestes són el contrari de les convergents, més estretes del centre que dels extrems.
Experimenta-ho!
A continuació tens una animació FLASH per poder experimentar el canvi de direcció dels rajos de llum al travessar diferents tipus de lents convergents i divergents.
Fes moure el botó de baix cap a BICÓNCAVA o BICONVEXA per veure com es desvien els rajos lluminosos com més es corven les lents.
Les aplicacions més generalitzades del fenomen de la refracció són les ulleres i les lents de contacte.
Les lents estan formades per un material transparent, com pot ser el vidre, limitat per dues superfícies corbes o una de corba i una altra de plana. Quan els rajos de llum arriben a la lent, degut a la refracció, es desvien i, gràcies a això, el nostre ull aconsegueix enfocar la imatge.

Lents convegents

Lents divergents