REFLEXIÓ
La reflexió és el fenomen que es produeix quan la llum insereix sobre un material i una part o el total d’aquesta llum no travessa el material sinó que torna al medi del qual provenia. Es distingeixen dos tipus de reflexió: la reflexió especular (quan la superfície està perfectament polida) i la reflexió difusa (quan la superfície és rugosa). En el cas de la reflexió especular, la llum que insereix en una sola direcció també es reflecteix en una sola direcció seguint la llei de la reflexió (el feix de llum incident és simètric al reflectit respecte a la recta normal, línia perpendicular a la superfície en el punt d’incidència de la llum, és a dir, l’angle d’incidència és igual a l’angle de reflexió). En canvi, en la reflexió difusa, la llum que torna al medi del que provenia ho fa amb moltes direccions, degut a que la superfície té diferents inclinacions i cada un dels rajos que formen el feix de llum incident, seguint la Llei de la reflexió, es desvia cap a una direcció diferent.


Reflexió especular
Reflexió difusa
Llei de la reflexió


En totes les reflexions d'un raig de llum sobre una superfície perfectament polida s'observa que:
-
El raig incident es troba en el mateix pla que el raig reflectit i que la recta perpendicular al mirall en el punt d'incidència, anomenada normal.
-
L'angle d'incidència ( ) i l'angle de reflexió ( ) són iguals.



Reflexió total
Quan un raig de llum incideix amb un angle determinat sobre una superfície transparent amb un index de refracció menor al del primer medi, una part del raig es reflecteix i una altre es refracta.
Conforme anem augmentant l'angle d'incidencia també augmenta el refractat fins que arribem a un angle, anomenat angle límit, en el qual tota la llum incident és reflectida.

Aplicacions pràctiques
![]() |
---|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Una aplicació de la reflexió total és la fibra òptica, que és una fibra de vidre, llarga i fina en la qual la llum en el seu interior xoca amb les parets amb un angle superior al límit de manera que l'energia es transmet sense casi pèrdues.
Així, un raig que emetem des del principi no surt del fil fins que no es talla.
La fibra òptica es pot utilitzar per les telecomunicacions, però també per la cirurgia amb un instrument anomenat laparoscopi, el qual s'utilitza per veure el contingut de la cavitat abdominal durant una intervenció. La fibra òptica ha permès reduir la temperatua transmesa per la punta de l'instrument ja que permet que la font d'il·luminació estigui més lluny del visor.